Am aparut si am evoluat de-a lungul a milioane de ani in Africa, apoi am facut un prim pas in afara acestui continet. Intii am colonizat Europa si Asia, apoi, treptat, am ajuns in Americi, in Oceania si in Australia. Am invatat sa strabatem oceanele si sa zburam; am mers mereu mai departe, spre noi orizonturi.
Succesul Omului ca specie a depins intotdeauna de inteligenta, de capacitatea sa de adaptare, de curiozitate, de dorinta de a explora. Fiecare noua descoperire, fiecare nou tarm atins ne-au multiplicat cunostintele si ne-au indemnat sa mergem inainte.
A sosit momentul pentru urmatoarea aventura: colonizarea Sistemului Solar. Acum ne indreptam privirile catre Luna si Marte, catre centura de asteroizi sau catre satelitii lui Jupiter; tot atitea trepte spre nemarginire.
In urmatorul deceniu, Statia Spatiala Internationala, acest extraordinar avanpost al umanitatii in spatiu, se va apropia de sfirsitul perioadei de utilizare - primele elemente au fost lansate cu aproape 20 de ani in urma, iar toate marile agentii spatiale ale lumii au inceput discutii despre urmatorul pas; poate vom construi o baza lunara sau o statie orbitala in jurului lui Marte; poate ne vom indrepta spre asteroizi...
Care este viziunea Agentiei Spatiale Europene (European Space Agency - ESA), din care face parte si Romania? Cum ar putea fi infiintata o baza martiana sau un Moon Village? Ce optiuni avem pentru a scadea costurile de lansare? Rachete reutilizabile sau ascesoare spatiale?
La toate aceste intrebari va incerca sa schiteze un raspuns dr. Markus Landgraf, ESA Architecture Analyst, invitat de onoare la Bucharest Science Festival 2016.
Markus a studiat fizica energiilor inalte la Universitatea de tehnologie din Darmstadt, apoi a obtinut un doctorat in cosmofizica din partea Institutului Max Planck pentru fizica nucleara din Heidelberg; din anul 2000 lucreaza in cadrul Agentiei Spatiale Europene.
Interesat de o gama larga de subiecte, de la proprietatile prafului interstelar la noi tehnologii care sa ne deschida drumul spre spatiu, in prezent conduce un program de studii privind misiunile internationale de explorare lunara.
Informatii importante:
Discutiile vor avea loc in engleza.
Recomandare: Poate va intereseaza si Radiatia cosmica si calatoriile spatiale