Radiaţia cosmică şi călătoriile spaţiale

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas Institutul de Stiinte Spatiale

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Joi 29 sep, 18:30 - 20:30

Spaţiul cosmic este un loc plin de radiaţii de înaltă energie - raze X, raze gamma, o întreagă menajerie de particule încărcate; toate pot pune în pericol astronauţii aflaţi la bordul navelor. O bună parte dintre ele provin de la Soare, dar steaua noastră nu este singură sursă, în special radiaţiile foarte energetice provin din adîncurile spaţiului interstelar, fiind generate la distanţe uriaşe de sistemul solar, în exploziile supernovelor sau în jurul găurilor negre supermasive din centrul galaxiilor.

Pe Pămînt noi sîntem protejaţi de cea mai mare parte a acestei radiaţii, atît de către cîmpul magnetic al planetei care acţionează ca un scut uriaş, cît şi de către atmosferă. Pe de altă parte, astronauţii aflaţi în tranzit către Marte nu vor avea la dispoziţie aceste protecţii.

Mai mult, lucrurile nu vor deveni mult mai simple nici odată coborîţi pe planetă. Atmosfera marţiană este foarte rarefiată, iar cîmpul magnetic este inexistent, habitatele coloniştilor vor trebui îngropate pentru a se asigura o protecţie adecvată la radiaţii.

Fiziciana Gina Isar (Institutul de Ştiinţe Spaţiale) şi geneticianul Florin Stanciu (Institutul Naţional de Criminalistică) vor pune în discuţie efectele razelor cosmice asupra organismului uman şi implicaţiile asupra călătoriilor spaţiale.

Gina Isar, cu specializare la Karlsruhe Institute of Technology din Germania, şi-a susţinut doctoratul în Fizica Astroparticulelor şi a Energiilor Înalte, iar în prezent este cercetător senior la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele şi reprezentant instituţional la cel mai mare experiment de radiaţie cosmică din lume, Observatorul Pierre Auger din Argentina. Mai multe detalii pe www.spacescience.ro/isar

Florin Stanciu, cu un doctorat în genetică din partea Universităţii din Bucureşti, este expert în genetică criminalistică. Este interesat de genetica populaţiilor şi identificarea persoanelor pe baza amprentei ADN.

Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) din Măgurele, România, dezvoltǎ proiecte de cercetare ştiinţifică în domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică şi cosmologie, fizica plasmei spaţiale, precum şi activităţi de cercetare aplicată, proiectare şi dezvoltare de tehnologii spaţiale. ISS s-a implicat în colaborări şi parteneriate de renume naţional şi internaţional (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), în programul spaţial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster şi a colaborat cu NASA pentru primul experiment românesc trimis pe Staţia Spaţială Internaţională. Mai multe detalii pe www.spacescience.ro


Recomandare: Poate vă interesează şi X-factorul Fizicii Moderne! De la găurile negre la călătoriile interstelare?