Conferinte si Dezbateri

Renumiți oameni de știință din țară și din străinătate pun în discuție subiecte fierbinți din cercetare.

Miercuri 23 sep

Observatoire de Paris, 350 de ani de progres in astronomie (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 20:30

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Mirel Bîrlan, astronom român ce lucrează în cadrul Observatorului din Paris ne va prezenta această remarcabilă instituție și va discuta despre munca cercetătorilor prin ale căror eforturi ni se dezvăluie alcătuirea Universului. Mirel este specializat în fizica Sistemului solar și se ocupă cu observarea asteroizilor, planetelor și cometelor.

Link Zoom  https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_5CcE741XQ_yGwX-Fl71qjw - necesită înregistrare prealabilă.

Joi 24 sep

ITER: Cum aducem puterea Soarelui pe Pămînt? (vezi eveniment)

Program: 18:30 - 19:30

Parteneri: ITER

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

V-am pregătit un duplex ITER  - București pentru a afla mai multe despre fuziunea nucleară și despre cum cercetătorii și inginerii români contribuie la proiectarea și construirea viitoarelor centrale care vor produce energie curată.

ITER este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale timpurilor noastre, o colaborare internațională lansată în 1985 ce reunește cercetători și ingineri din principalele puteri mondiale pentru a transforma în realitate visul producerii energiei prin fuziune nucleară.

Link Zoom: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_X-rWxofoSmW25IoDqjxm5w - necesită înregistrare prealabilă.

Sabine Hossenfelder în dialog cu Cristian Presură: ”Rătăciți printre formule. Cum îi derutează frumusețea pe fizicieni” (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 20:00

Parteneri: Editura Humanitas

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Sabine Hossenfelder, autoarea cărții „Rătăciți printre formule. Cum îi derutează frumusețea pe fizicieni”, va avea o discuție cu Cristian Presură despre cartea sa și despre cât de bine pot fi susținute experimental câteva dintre cele mai populare teorii din fizica particulelor elementare și cosmologia actuale. Evenimentul face parte din seria  specială   #HumanitasLIVE #online: Zoom pe Stiinta/ Stiinta pe Zoom.

Vineri 25 sep

Spațiul cosmic: Explorăm sau dispărem! (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 21:00

Parteneri: European Space Agency

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Prezent pentru a doua oară în cadrul Bucharest Science Festival , dr. Markus Landgraf, ESA Architecture Analyst, va discuta despre programul Artemis de explorare selenară și despre cum avanpostul lunar ne antrenează pentru următoarea etapă - Marte.

Link-ul evenimentului pe Zoom. Aveți nevoie de înregistrare prealabilă https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_SaiK758_SWqPL6vj0Obb4Q

„Călătorie pe valuri de galaxii” - întâlnire cu astrofiziciana Hélène Courtois (vezi eveniment)

Program: 19:00 - 20:00

Parteneri: Editura Humanitas, Institutul Francez

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Astrofiziciana și cosmografa Hélène Courtois, autoarea cărții „Călătorie pe valuri de galaxii. Laniakea, noua noastră adresă în Univers”, va avea o discuție cu fizicianul Claudiu Tănăselia și jurnalista Anca Grădinaru despre harta, structura și evoluția universului, așa cum se văd din cele mai recente cercetări în astronomie și astrofizică. Evenimentul face parte din seria specială #HumanitasLIVE #online: Zoom pe știință/ Știință pe Zoom

Punți între „cele două culturi” (vezi eveniment)

Program: 20:00 - 22:00

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Sînt comunitățile științifice și cele umaniste chiar atît de diferite? Există totuși punți între cele două culturi? Care ar fi acestea?