Conservarea patrimoniului național de carte

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Libraria Humanitas de la Cișmigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38 București

Programari:

Simbata 30 sep, 15:00 - 16:30
 
Vor participa la discuție:

Iulian Angheluță - fondator al Asociației Free Miorița și al campaniei Lumină pentru România, activist social, pasionat de istorie și tipărituri, și co-inițiator al proiectului Memoria Națională.

Claudia Lungu - bibliotecar, Biblioteca Națională a României, co-inițiator al proiectului Memoria Națională, cu o experiență de 25 de ani în activitatea de documentare și de cercetare bibliografică, subiectele sale de interes fiind istoria bibliotecilor românești și
statistica de bibliotecă.

Simona Gabriela Noapteș - bibliotecar, Biblioteca Națională a României, doctorand în Studii Literare și asistent colaborator al Facultății de Litere (Universitatea din București). Proiectele sale de cercetare vizează patrimoniul cultural scris și formele de valorificare ale acestuia.

Cristina Solinschi - șef Serviciu Sisteme Integrate de Management și Resurse Digitale, Biblioteca Națională a României, coordonează întreținerea, extinderea și gestionarea sistemelor și platformelor informatice ale Bibliotecii, ale resurselor digitale și a Bibliotecii
Digitale Naționale.


Valentin Moise - cercetător științific, director al Departamentului de Iradieri Tehnologice IRASM din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, cu o experiență de 25 de ani în domeniul proceselor de iradiere. Teza sa de doctorat are drept temă conservarea patrimoniului cultural.

 

Discuția va fi moderată de Corina Negrea

 
Aveți mai jos descrierea amănunțită a proiectului Memoria națională.
Recuperarea patrimoniului național scris al Bibliotecii Naționale a României și pe site-ul lor modalități în care puteți ajuta dacă cauza vi se pare importantă.

Biblioteca Naţională a României este păstrătoarea memoriei documentare naţionale, prin funcţia sa specifică, unică la nivel naţional, de a colecta, a prezerva, a organiza şi a comunica patrimoniul naţional scris, în toate formele sale de manifestare. Patrimoniul documentar actual este structurat în patru mari categorii: colecții curente, depozit legal fond intangibil, colecţii speciale şi fonduri destructurate.

Fondurile destructurate sunt estimate la 4.300.000 unități bibliografice și ocupă o suprafață de 4.500 mp² în 14 depozite din clădirea Bibliotecii. Ele fac obiectul proiectului Memoria Națională început în februarie 2022 sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Cioroianu (manager BNaR), Ileana Şerbănescu (şef serviciu Depozit Legal), Claudia Lungu (bibliotecar) şi cu sprijinul partenerilor Asociaţia Free Mioriţa, Centrul de Iradieri Tehnologice IRASM şi FAN Courier. Până în prezent au fost igienizate peste 11 tone de fonduri destructurate, o mică parte din aceste fonduri.

https://www.bibnat.ro/