avataResponsibility: Influența avatarurilor bazate pe inteligență artificială asupra comportamentului moral

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Cărturești Verona - Mansardă

Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București

Programari:

Miercuri 27 sep, 19:00 - 20:00
Proiectul explorează influența utilizării avatarurilor care integrează sisteme de inteligență artificială asupra comportamentului și practicilor morale. Cele mai promițătoare avataruri sunt cele digitale, augmentate și robotice, cu potențiale utilizări în realitatea fizică, virtuală și augmentată. Toate aceste medii vor deveni convergente odată cu expansiunea metaversurilor, a lumilor virtuale imersive bazate pe simulare și/sau augmentare a experienței și a infrastructurii Internet of Things (IoT). Tot mai mulți experți estimează că separarea tradițională dintre spațiul fizic, virtual și augmentat se va estompa progresiv. Utilizarea avatarurilor digitale, augmentate și robotice va deveni tot mai comună în activitatea cotidiană, fie că avem în vedere profesii și socializare, sau educație și medicină.
 
Pornind de la aceste predicții, avataResponsibility evaluează în ce măsură utilizarea avatarurilor va amplifica sau diminua responsabilitatea morală individuală și colectivă, cu implicații la nivelul politicilor publice. Cercetarea exploratorie urmărește întrebări precum: Suntem mai mult sau mai puțin responsabili moral atunci când acționăm prin intermediul avatarurilor? Ce criterii etice putem aplica pentru evaluarea efectelor produse de avataruri dotate cu inteligență artificială? Pentru a răspunde acestor întrebări sunt aplicate metode de investigare diverse, de la analiza conceptuală specifică tradiției filosofiei analitice, la instrumente de cercetare dezvoltate recent de filosofia experimentală și teoria rețelelor. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea un cadru normativ de atribuire a responsabilității morale, care ține seama de interacțiunea dintre oameni, organizații și sisteme de inteligență artificială în comunități avatar emergente.
  • Despre ce vorbim când spunem metavers? Ne referim la o lume virtuală, un set de tehnologii, un nou Internet?
  • Avataruri & creație artistică: poate/trebuie să mai existe drepturile de autor în metavers?
  • Provocările etice ale metaversului pentru lumea afacerilor
Doar câteva din subiectele abordate.
 
Vorbitori Mihaela ConstantinescuAnda Zahiu și Radu Uszkai.

Conferinta moderata de Corina Negrea.
 
Mihaela Constantinescu este lector la Facultatea de Filosofie a Universității din București și director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA). Interesele sale de cercetare includ etica virtuții, etica afacerilor și etica inteligenței artificiale, precum și raportul dintre statut moral și responsabilitate morală individuală și colectivă.Anda Zahiu este asistent universitar al Facultății de Filosofie și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Printre temele de cercetare pe care le abordează se numără modalitățile prin care Realitatea Virtuală poate fi folosită pentru ameliorarea capacităților și judecăților morale ale indivizilor, dar și medierea tehnologică a procesului de autocunoaștere. Radu Uszkai predă filosofie și etică în afaceri la Academia de Studii Economice unde lucrează ca asistent universitar în cadrul Departamentului de Filosofie și Științe Socioumane și este cercetător al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (Universitatea din București). Domeniile sale principale de interes sunt filosofia politică, etica noilor tehnologii și filosofia culturii pop.
 
Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experiență de peste douăzeci de ani în jurnalismul de știință și a realizat mii de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituții, universități și programe de pregătire dedicate jurnaliștilor de știință din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.
 
Întîlnirea din această seară se desfășoară sub egida proiectului TechEthos, care evaluează problemele etice ridicate de unele tehnologii cu puternic impact socio-economic. TechEthos a primit finanțare de la programul de cercetare și inovare Horizon 2020, derulat de Uniunea Europeană, în baza acordului de finanțare 101006249.