Vaccinurile şi vaccinarea

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Libraria Humanitas de la Cișmigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
București

Programari:

Duminica 29 sep, 15:00 - 16:30

În România, ratele de vaccinare împotriva bolilor transmisibile sunt în scădere. În cazul rujeolei, rata vaccinării a scăzut sub limita la care apare protecția persoanelor nevaccinate prin efectul de cohortă (herd immunity), iar țara noastră este în plină epidemie de rujeolă de peste doi ani.

Motivele pentru declinul vaccinării din România includ sincopele din asigurarea vaccinurilor de către autoritățile din sănătate, absența medicilor de familie în comunitățile sărace sau izolate, dar și apariția unui curent de opinie antivaccinist, alimentat în special de persoane fără pregătire medicală.

În Parlamentul României, proiectul unei legi a vaccinării, care încearcă să susțină vaccinarea, a fost blocat cu sprijinul tacit al tuturor actorilor politici. În același timp, comunicarea rațională și bazată pe dovezile științifice existente este făcută cu dificultate, fără implicarea reală a autorităților.

Discutăm despre situația reală din societatea românească în privința vaccinurilor și a vaccinării, împreună cu:

  • Gindrovel Dumitra, medic de familie, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei;
  • Cosima Rughiniș, profesor universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Universitatea București;
  • Adrian Wiener, medic internist, senator USR în Senatul României.

Moderator: Aurel F. Marin, jurnalist de știință și medic.