România și noua cursă spațială

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Deimos Space S.R.L.

Unde: Cărturești Verona - cafenea (vezi harta)

Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București

Programari:

Joi 26 sep, 19:00 - 20:30

În iulie am aniversat 50 de ani de la celebra aselenizare reușită de echipajul navei Apollo 11. În doar jumătate de secol de la prima debarcare a oamenilor pe un alt corp ceresc industria spațială s-a transformat dintr-o simplu instrument de propagandă politică într-un element fundamental al civilizației moderne. Cum ar putea societatea actuală să funcționeze fără comunicații globale, GPS sau monitorizarea în timp real, din spațiu, a Pămîntului?

Programele spațiale oferă națiunilor semnificative beneficii economice și strategice. Impactul este cu atît mai mare cu cît studiile au pus în evidență un efect de multiplicare: pentru fiecare euro investit în industria spațială, beneficiile pentru întreaga economie se amplifică de șase ori!

Evaluată la circa 350 de miliarde $ în prezent, un raport recent al Goldman Sachs prognozează că valoarea industriei spațiale mondiale va depăși 1.000 de miliarde $ în doar două decenii. Scăderea dramatică a costurilor de lansare și revoluția mini și micro-sateliților au transformat în doar cîțiva ani un domeniu dominat pînă de curînd de marile programe guvernamentale într-o piață în dezvoltare rapidă în care evoluează tot mai multe companii private.

România este membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) din 2011, dar bugetul care se alocă pentru participarea noastră la programele Agenției este modest. O strategie națională în domeniul spațial susținută de un plan coerent de investiții ne-ar permite să dezvoltăm un sector ce va deveni vital în viitorii ani. Cum putem încuraja dezvoltarea industriei spațiale în România? Ce atuuri avem și ce obiective ar trebui să ne propunem? Care ar trebui să ne fie prioritățile strategice?

Vă așteptăm la o dezbatere la care vor participa reprezentanți atît din partea industriei cît și din zona academică:

La dezbatere vor participa:

- Ionuț Grozea, Managing Director Deimos Space Romania, companie specializată în proiectarea de sisteme spațiale pentru observarea Pămîntului, navigație spațială, ghidare și control, dezvoltarea de hardware pentru sateliți etc.

- Iulian Emil Juhasz, Sef Departament Dezvoltare Tehnologica si Project Management în cadrul High Performance Structures (HPS) România, producător de ansamble mecanice și termice pentru aplicații spațiale

- Conf. Dr. Alina Badescu, cadru didactic la Facultatea de Electronică a UPB. Alina pregătește un masterat în inginerie spațială.

Marius-Ioan Piso este Președintele și Directorul Executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA). 

Discutia va fi moderata de: Vasile Decu - jurnalist de știință, editor coordonator al publicației Mindcraft Stories, astronom amator și un șoarece de bibliotecă foarte mândru de acest titlu.

Intrarea este liberă.