Revoluții în comunicare, revoluții în societate

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Se vor împlini în curînd 30 de ani de la Revoluția Română, eveniment a cărui desfășurare a fost determinată de un flux continuu de transmisiuni TV în direct, devenite posibile ca urmare a conexiunilor prin satelit. Imaginile difuzate în timp real pe întreg globul au produs un enorm val de solidaritate, dar în același timp, au permis și răspîndirea unor dezinformări avînd ca rezultat un număr imens de victime.

Noile tehnologii de comunicație și-au pus invariabil amprenta pe societate și au stat la baza unor transformări profunde, iar exemplele abundă, de la triumful Reformei la cel al Primăverii Arabe. Dacă prima ar fi fost de neconceput în absența tiparului, instrument crucial pentru difuzarea scrierilor lui Luther, revoluțiile care au măturat în acest deceniu Nordul Africii și Orientul Mijlociu ar fi fost imposibile fără existența Internetului și a rețelelor sociale.

Ce ne rezervă viitorul? Cum va arăta o lume în care comunicarea va fi preluată de boți, iar manipularea realității prin tehnologii de tipul deep-fake videos va deveni curentă? Va putea supraviețui democrația în astfel de condiții?

Vă invităm la o dezbatere cu jurnaliști și specialiști în comunicare politică, moderată de Rufin Zamfir, director de programe la Global Focus.

Participă:

* Ana-Maria Luca, senior researcher, Global Focus
* Oana Dobre-Dimofte, social activist, #CoruptiaUcide
* Ioana Avadani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent

Intrarea este liberă.