Cum construim o comunitate mai sănătoasă?

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Centrul Ceh (vezi harta)

Ion Ghica 11, sector 3, 030045 București

Programari:

Miercuri 25 sep, 19:00 - 20:30

Speranța de viață a românilor este cu aproape 6 ani mai mică decît media Uniunii Europene. O bună parte dintre îmbolnăviri și decese pot fi prevenite, iar banii nu sînt totul. Franța, Germania sau chiar țări cu o situație economică mult mai precară precum Grecia sau Portugalia ne stau mărturie. Cum putem construi o Românie mai sănătoasă?

Este sănătatea noastră un aspect strict individual sau depindem și de starea celor din jur? Ce contează, de fapt, constituția genetică a fiecăruia sau mediul în care trăiește? Oare avem de-a face doar cu pacienți sau ne confruntăm și cu comunități nesănătoase?

Sănătatea înseamnă cu mult mai mult decît simpla absență a unei boli. A fi sănătos presupune o stare de bine atît din punct de vedere fizic, cît și mental și social, iar studiile efectuate în ultimele decenii demonstrează că factorii sociali au un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Educația, nivelul de trai, calitatea aerului sau chiar modul în care spațiul urban este structurat, sînt tot atîtea elemente care influențează starea de bine a oamenilor.

O comunitate sănătoasă se distinge prin cooperarea membrilor săi cu scopul de a preveni bolile și de a încuraja un trai sănătos. Vaccinarea, sprijinul acordat persoanelor în dificultate, accesibilitatea serviciilor medicale sînt doar cîteva dintre măsurile bine-cunoscute pe care le putem lua pentru a crea o societate prietenoasă și sănătoasă.

Dezbaterea, moderată de Aurel Marin, medic și jurnalist, se va centra pe modul în care politicile publice pot să încurajeze construirea unor comunități mai sănătoase și pe importanța bazării deciziilor politice pe studii bine fundamentate științific.

Intrarea este libere şi fără înregistrare în limita locurilor disponibile.



Participă:


Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății și unul dintre fondatorii Magicamp, o comunitate dedicată sprijinirii copiilor bolnavi de cancer. Vlad e economist, organizator de tabere pentru copii în Austria, vicepreședinte al European Cancer Patient Coalition, activist în domeniul drepturilor pacienților și inițiator al "Rețelei Citostaticelor".

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” și conferențiar la UMF „Carol Davila”, fondator al Spitalului Virtual pentru Copii;

Marian Ivan, președintele Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în Romania - Optar.RO.

Moderator: Aurel F. Marin este jurnalist medical/de știință. Este medic cu un interes special pentru sănătate publică, politici de sănătate și management sanitar.