Misterele Universului Ascuns

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Promenada Mall (vezi harta)

Calea Floreasca Nr. 246B, Bucureşti

Programari:

Vineri 28 sep, 21:00

Tot ce vedem în jurul nostru este alcătuit din atomi. Mai întîi ideea a apărut în Antichitate, dar primele dovezi în sprijinul acestei teorii au fost găsite în secolul XIX. Spre surprinderea tuturor, s-a descoperit rapid că atomii înșiși sînt alcătuiți din particule și mai mici: electroni, protoni și neutroni, apoi, experiențele derulate la Centrul Acceleratorului Liniar de la Stanford din urmă cu 50 de ani, au arătat că există particule și mai mici, quarcii.

Ne vom opri aici? Teoria stringurilor propune o înțelegere și mai amănunțită a lumii, dar capacitățile noastre actuale de experimentare nu sînt suficient de dezvoltate pentru a o dovedi direct. Există și supersimetria, o tentativă teoretic a de a explică materia întunecată ce reprezintă 85% din totalul cantității de materie din Univers. Putem detecta și măsura efectele acestei materii întunecate, dar încă nu am descoperit din ce este alcătuită.

Acceleratoarele de particule reprezintă cheia spre înțelegerea structurii Universului în care trăim, iar la CERN se află cel mai puternic accelerator din lume. Ce ne rezervă viitorul? Cum putem progresa în înțelegerea Cosmosului?

Dr. Steven Goldfarb, cercetător în cadrul CERN, sosit la București cu ocazia Bucharest Science Festival 2018 va încerca să răspundă la unele din aceste întrebări.

Steve va vorbi în cadrul Noaptea cercetătorilor | București, un eveniment partener al Bucharest Science Festival.

Intrare liberă, fără rezervare.