Ia legătura cu noi

Fluturii europeni în perspectiva geneticii…

Fluturii europeni în perspectiva geneticii moleculare

Fluturii europeni în perspectiva geneticii moleculare
Fluturii europeni în perspectiva geneticii moleculare
Fluturii europeni în perspectiva geneticii moleculare
Fluturii europeni în perspectiva geneticii moleculare
Fluturii europeni în perspectiva geneticii moleculare
Detalii eveniment:

Descoperirea structurii ADN-ului și a tehnicilor prin care-i putem citi "literele" ne-au dat posibilitatea să aflăm cum sînt influențate aspectul și comportamentul organismelor de către genomul lor.

În această după-masă vom vorbi despre una dintre cele mai diverse grupe de viețuitoare de pe Terra și anume fluturii. Frumusețea, dar și particularitățile ciclului de viață i-au transformat în cele mai populare și mai intens studiate insecte, veritabili ambasadori ai protecției și conservării nevertebratelor. Cunoștințele despre fluturi acumulate pe parcursul a peste 250 de ani de cercetări sînt impresionante, însă apariția, perfecționarea și răspîndirea tehnicilor moleculare dezvăluie noi niveluri de complexitate care deschid noi linii de cercetare și facilitează un management mai eficient al acțiunilor de conservare a fluturilor și a biodiversității în general.

Dr. Vlad Dincă, entomolog cu mai bine de două decenii de experiență în studierea fluturilor de pe patru continente, ne va deschide o nouă perspectivă asupra celor mai frumoase insecte de pe glob, pornind de la datele furnizate de analizele genetice.

Vlad este cercetător științific gradul I în cadrul Departamentului Cercetare Patrimoniu al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, București. Are doctorat în Biologie obținut la Universitatea Autonomă din Barcelona (Spania), continuînd apoi activitatea de cercetare în Suedia (2 ani), Canada (2 ani), Spania (1 an) și Finlanda (7 ani). Pasionat de fluturi încă din copilărie, studiază aceste insecte pentru a înțelege mai bine aspecte legate de speciație, filogeografie și evoluție cromozomială, dar și pentru a susține eforturile de protecție și conservare a biodiversității.

Gazda evenimentului este Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.

________

Detalii administrative: participarea la conferinte este libera pe baza biletului de acces in muzeu  și nu necesită înregistrare prealabilă.

Partenerii evenimentului
Muzeul Antipa
Radio Romania Cultural
Fii la curent cu evenimentele festivalului!

Abonează-te la newsletter