Ia legătura cu noi

Gazul invizibil care ne încălzește planeta

Gazul invizibil care ne încălzește planeta

Gazul invizibil care ne încălzește planeta
Detalii eveniment:

Fără culoare, fără miros și invizibil, metanul este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră. Concentrația de metan din atmosferă s-a dublat în ultimii 200 de ani, ne spun oamenii de știință, și este responsabil pentru aproximativ o treime din creșterea temperaturii globale. Reducerea acestor emisii este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă umanitatea, dar reducerea cu 45% până în 2030 a emisiilor de metan produse de activitățile omului, ne va permite să păstrăm temperature medie globală în limite acceptabile.
 
Dar mai întâi trebuie să vedem de unde provin aceste emisii de metan și să le cuantificăm. Pentru asta, oamenii de știință și ONGurile fac eforturi considerabile pentru a face metanul vizibil din satelit, din avioane și de la sol, cu camere și unelte speciale. Un ONG lansează un satelit, iar companiile încep și ele, timid, să facă programe și să folosească tehnologii noi pentru reducerea emisiilor de metan din operațiunile lor. Ce tehnologii ne ajută să vedem metanul? Ce cercetare și inovație se face pentru detecta mai bine sursele de metan? Cum colaborează ONGurile și cercetătorii pentru reducerea emisiilor de metan? 
 
Eveniment organizat în colaborare cu Asociația 2Celsius.
 
Participă:
 
Dr. Alba Lorente, cercetător la Environmental Defence Fund – cercetător cu experiență internațională, specializată în monitorizarea prin teledetecție a metanului și a altor poluanți, precum dioxidul de azot.
 
Dr. Ioannis Binietoglou, cercetător și Remote Sensing Policy Manager la Clean Air Task Force - Activitatea sa se concentrează pe explorarea modalităților de utilizare a tehnologiilor de teledetecție a metanului în cadrul politicilor publice, contribuind la reducerea emisiilor de metan în atmosferă. Înainte de a se alătura CATF, Ioannis a lucrat ca cercetător în domeniul teledetecției la institute publice de cercetare din Italia, România și Grecia. Activitatea sa s-a axat pe dezvoltarea și exploatarea sistemelor de teledetecție la sol pentru monitorizarea atmosferei. De asemenea, a lucrat ca șef de cercetare și dezvoltare la un producător de instrumente de monitorizare atmosferică.
 
Adrian Staicu, business development manager, XP – peste 13 ani de experiență în managementul afacerilor din industria de petrol și gaze, sprijinind operațiuni upstream eficiente și mai ecologice. XP este singura companie românească din sectorul de petrol și gaze care oferă soluții pentru reducerea amprentei ecologice din operațiunile de extracție, transport și depozitare.
 
Conferinta este moderata de Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experiență de peste douăzeci de ani în jurnalismul de știință și a realizat mii de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituții, universități și programe de pregătire dedicate jurnaliștilor de știință din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Conferință se desfășoară în limba engleză fără traducere.
 

Alte resurse
 
©poza National Geographic

Partenerii evenimentului
Asociatia 2 celsius
Fii la curent cu evenimentele festivalului!

Abonează-te la newsletter