Ia legătura cu noi

ITER: O vizita virtuala

ITER: O vizita virtuala

Detalii eveniment:

Început în 2013, proiectul avansează pas cu pas, în 2020 demarînd asamblarea tokamakului, o structură toroidală, de 23.000 de tone, în care plasma încălzită la o temperatură de zece ori mai mare ca cea din miezul Soarelui este comprimată cu ajutorul unor electromagneți supraconductori gigantici, răciți aproape de zero absolut! Faza de construcție este planificată a se încheia spre sfîrșitul anului 2025, tot atunci fiind programată și punerea în funcțiune a reactorului.
 
Săptămîna trecută a fost marcată o nouă etapă, odată cu livrarea primului modul din solenoidul central. Acest electromagnet, esențial pentru confinarea plasmei din miezul reactorului, va fi atît de puternic încît ar putea ridica un portavion de pe suprafața oceanului!
ITER este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale timpurilor noastre, o colaborare internațională lansată în 1985 ce reunește cercetători și ingineri din principalele puteri mondiale pentru a transforma în realitate visul producerii energiei prin fuziune nucleară. Uniunea Europeană este principalul contributor financiar și tehnologic. În cadrul ITER lucrează peste 40 de români, implicați atît în proiectare, construcție, comunicare sau management; șeful de cabinet al directorului general este un român.
De asemeni, oameni de știință din România sînt implicați în diferite proiecte de cercetare legate de ITER.
 
În cadrul Bucharest Science Festival 2021 vă așteptăm la o vizită virtuală in interiorul ITER-ului
 
Accesul este liber.

Puteti urmari evenimentul live pe Facebook sau ulterior pe canalul nostru de youtube

Partenerii evenimentului
ITER
Fii la curent cu evenimentele festivalului!

Abonează-te la newsletter