Sabine Hossenfelder, autoarea cărții „Rătăciți printre formule. Cum îi derutează frumusețea pe fizicieni”, va avea o discuție cu Cristian Presură despre cartea sa și despre cât de bine pot fi susținute experimental câteva dintre cele mai populare teorii din fizica particulelor elementare și cosmologia actuale. Evenimentul face parte din seria specială #HumanitasLIVE #online:Zoom pe Stiinta/ Stiinta pe Zoom.
De o jumătate de secol, în fizica fundamentală au apărut o mulțime de idei tentante (supersimetria, corzile etc.), dar nici una n-a fost deocamdată confirmată experimental. Neavând la dispoziție noi date experimentale la energii înalte, fizicienii teoreticieni s-au lăsat călăuziți de simțul lor estetic – o teorie trebuie să fie frumoasă –, ignorând normele de obiectivitate ale cercetării științifice. Asta le reproșează în esență Sabine Hossenfelder, ea însăși fizician teoretician, dezamăgită de starea de fapt din fizica fundamentală.
„Rătăciți printre formule” e radiografia situației actuale dintr-un domeniu al fizicii – particulele elementare și cosmologia – și, în același timp, o analiză fină a capacității noastre de a cunoaște lumea prin mijloacele abstracte ale matematicii. Din discuțiile Sabinei Hossenfelder cu mari fizicieni (Steven Weinberg, Frank Wilczek, George Ellis, Joseph Polchinski) vedem cât de subiectivi sunt în realitate oamenii de știință, cât de umană e știința, în ciuda imaginii pe care obișnuim să ne-o facem despre ea.
Găsești cartea în librării și online pe #LibHumanitas:
https://www.libhumanitas.ro/rataci-i-printre-formule-sabine-hossenfelder-humanitas-2020.html
Răsfoiește câteva pagini:
https://bit.ly/Humanitas-Rataciti-printre-formule
--
SABINE HOSSENFELDER este cercetător asociat la Institutul de Studii Avansate din Frankfurt și creatoarea popularului blog de fizică Backreaction. A scris pentru New Scientist, Scientific American și NOVA. Este editorul volumului colectiv „Experimental Search for Quantum Gravity”.
Detalii administrative:
Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas. Discuția se va desfășura în limba engleză.
Înregistrarea video, cu subtitrare în limba română, va fi ulterior disponibilă pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube, iar cea audio pe #HumanitasSoundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud.