Ia legătura cu noi

ITER: Cum aducem puterea Soarelui pe Pămînt?

ITER: Cum aducem puterea Soarelui pe Pămînt?

ITER: Cum aducem puterea Soarelui pe Pămînt?
Detalii eveniment:

Construcția complexului ce va găzdui uriașul tokamak al reactorului de fuziune nuclară de la ITER a început în 2013 - în același an în care s-a desfășurat și prima ediție a Bucharest Science Festival. De atunci proiectul a avansat semnificativ, iar în iulie a fost demarată asamblarea tokamakului, o structură toroidală, de 23.000 de tone, în care plasma încălzită la o temperatură de zece ori mai mare ca cea din miezul Soarelui este comprimată cu ajutorul unor electromagneți supraconductori gigantici, răciți aproape de zero absolut! Faza de construcție este planificată a se încheia spre sfîrșitul anului 2025, tot atunci fiind programată și punerea în funcțiune a reactorului.

Inginerii și tehnicienii care lucrează la montarea echipamentelor finalizează etapă după etapă, iar întregul ansamblu capătă rapid formă. De exemplu, vasul vidat, avînd, doar el, 5.200 de tone (și 8.500 de tone împreună cu diferitele accesorii), trebuie montat pînă în vara lui 2022. Acum cîteva zile s-a făcut încă un pas spre acest obiectiv: un nou segment, al șaselea din totalul de nouă, a trecut testul crucial al etanșeității.

ITER este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale timpurilor noastre, o colaborare internațională lansată în 1985 ce reunește cercetători și ingineri din principalele puteri mondiale pentru a transforma în realitate visul producerii energiei prin fuziune nucleară. Uniunea Europeană este principalul contributor financiar și tehnologic. În cadrul ITER lucrează peste 40 de români, implicați atît în proiectare, construcție, comunicare sau management; șeful de cabinet al directorului general este un român.

De asemeni, oameni de știință din România sînt implicați în diferite proiecte de cercetare legate de ITER.

În cadrul Bucharest Science Festival 2020 vă așteptăm la un duplex ITER - București pentru a afla mai multe despre fuziunea nucleară și despre cum cercetătorii și inginerii români contribuie la proiectarea și construirea viitoarelor centrale care vor produce energie curată.
 
La dezbatere vor participa:
Greg de Temmerman, coordonator științific
Neagu Sorin, coordonator pentru calitate
Leontin Carafă, manager de zonă pentru clădirea de prelucrare a tritiului
Răzvan Rusănescu, inginer de sistem
Ruxandra Pilsiu, din partea departamentului de comunicare al ITER, în direct de la sediul organizației
Dr. Florin Spineanu, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiație (INFLPR). Cu pregătire în fizică și matematică, Florin și-a obținut doctoratul în fizică din partea Universității din București și este interesat în special de confinarea magnetică a plasmei, dar și de domeniul mai vast, dar înrudit al proceselor turbulente în fluide, cu aplicații directe în modelarea proceselor atmosferice. Din 2009 este reprezentatntul României în comitetul de conducere al Fusion for Energy, organismul European responsabil de construcția ITER.
 
Gazda dezbaterii va fi Corina Negrea, jurnalist de știință. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români şi străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.
 
Detalii administrative:
 
Accesul este liber.
Evenimentul va putea fi urmărit atît pe Zoom (în limita a 100 de participanți), cît și pe pagina de Facebook a Bucharest Science Festival. Veți putea pune întrebări atît pe Zoom cît și pe Facebook; sperăm să putem să vă răspundem la cît mai multe dintre acestea!
 
Link Zoom: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_X-rWxofoSmW25IoDqjxm5w - necesită înregistrare prealabilă.

Partenerii evenimentului
ITER
Fii la curent cu evenimentele festivalului!

Abonează-te la newsletter