Ce putem învăța prin observarea Pământului? Cum am putea aplica tehnologia în sala de clasă pentru a aprofunda teme de actualitate cum ar fi schimbările climatice sau prevenirea dezastrelor naturale?
Multe dintre cercetările oamenilor de știință au la bază observații satelitare, în acest atelier vom folosi metoda investigației într-o serie de experimente cosmice în sala de clasă, folosind conceptul proiectului școlar Detectivi climatici al Agenției Spațiale Europene (ESA).
Concret vom investiga imagini satelitare obținute în infraroșu, studia traiectoria unui uragan și vom discuta despre efectul de seră asupra oceanelor.
De asemenea, pe durata atelierului vom aduce aminte despre aniversarea a 50 de ani de la aselenizare şi vom propune activităţi cu această temă.
ESERO (Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială) principalul proiect al ESA (Agenția Spațială Europeană) împreuna cu partenerul național ROSA (Agenția Spațială Română) de susținere a învățământului primar și secundar în Europa, utilizează spațiul cosmic drept un context creativ și generos în conținut pentru predarea și învățarea științei, tehnicii, ingineriei și matematicii (STEM). Obiectivul său constă în îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor elevilor în aceste discipline încă din clasele primare și încurajarea acestora în alegerea unei cariere viitoare în domeniile STEM.
Birourile ESERO sunt prezente în diferite state membre ale ESA, în colaborare cu parteneri naționali în cazul României prin Agenția Spațială Română (ROSA). Acestea oferă cadrelor didactice o gamă largă de resurse și activități didactice personalizate, precum și oportunități de a participa la programe de formare profesională și conferințe.
Detalii administrative:
Atelierul se adreseaza profesorilor ciclul gimnazial şi liceu şi elevii acestora.
Atelierul va avea o durată 90 de min;
Numărul maxim de participanţi va fi 25
Locaţia: şcoala voastră într-o sală de clasă echipată cu videoproiector;
Vor avea întâietate şcolile care îşi înscriu şi profesorii. Atelierul putându-se realiza atât cu profesori cât şi cu elevi de gimnaziu şi liceu.
Pentru înscriere vă rugăm să completaţi formularul următor.
Selecţia şcolilor participante va fi la discreţia ESERO iar reprezentanţii acestora vor fi anunţaţi pe email în data de 23 septembrie 2019.