La prima vedere românii apreciază educația științifică, cel puțin dacă privim discursul public laudativ la adresa deja celebrilor olimpici internaționali la matematică și științe ori la grosimea cărților de fizică sau biologie din gimnaziu. Vlaicu, Coandă sau Vuia sînt considerați eroi naționali, apropiați ca prestigiu în imaginarul colectiv de voievozii din timpurile de mult apuse; pînă și hackerii "noștri" sînt priviți cu simpatie și un strop de invidie.
Statisticile arată o cu totul altă imagine. Stocul de cunoștințe științifice de la nivelul societății este extrem de redus (un studiu din 2010 indică că 2 români din 5 cred că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului...), performanțele școlare măsurate în cadrul testărilor PISA ne plasează mai degrabă în lumea a treia decît în Europa, iar ponderea în PIB a investiției în cercetare este cea mai mică din Uniune, de cinci ori mai puțin decît media!
Ce determină această disonanță între discursul public și realitate? Cum putem încuraja valorizarea științei în societatea românească?
Vor aborda aceste întrebări prof. Vlad Alexandrescu (Universitatea din București) și dr. Șerban Iosifescu (președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățămîntul Preuniversitar). Moderarea va fi asigurată de Corina Negrea, jurnalist al Radio România Cultural.
Vlad Alexandrescu este profesor al Universității din București (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine), doctor în Filosofie al École des Hautes Études en Sciences Sociales, director al Centrului de cercetare “Fundamentele Modernității Europene”. Între noiembrie 2015 și mai 2016 a fost ministru al Culturii, iar în perioada 2006 - 2011 a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Marele Ducat de Luxemburg.
După studii de filosofie la Universitatea din București, Șerban Iosifescu a lucrat peste un deceniu în învățămîntul gimnazial, apoi s-a orientat spre cercetare, continuîndu-și cariera în cadrul Institutului pentru Științele Educației, domeniu în care și-a susținut și doctoratul. În prezent conduce Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățămîntul Preuniversitar (ARACIP).
Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experiență de peste douăzeci de ani în jurnalismul de știință și a realizat mii de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituții, universități și programe de pregătire dedicate jurnaliătilor de știință din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Și dacă tot sunteți în Librăriile Humanitas nu uitați că, pe perioada festivalului, cărțile de știință au promoții speciale.