Estimările specialiștilor sugerează că un sfert dintre noi au suferit sau vor suferi la un moment dat de o afecțiune psihiatrică. În acest context, majoritatea oamenilor vor trebui să facă față unei probleme de acest tip fie ei înșiși, fie în calitate de rude sau prieteni ai unui bolnav. Mai mult, creșterea speranței de viață și ponderea din ce în ce mai mare a oamenilor în vîrstă face ca afecțiuni precum demența să devină din ce în ce mai comune. De exemplu, circa jumătate dintre persoanele de peste 85 de ani suferă de această boală.
Cu toate acestea, în multe situații bolnavii psihic sînt stigmatizați de societate, chiar și atunci cînd s-au vindecat sau sînt în remisiune, fapt ce poate avea consecințe devastatoare.
Cum putem să depășim aceste obstacole? Cum putem să încurajam empatia și înțelegerea la nivelul societații?
Invitați:
* Prof. dr. Octavian Buda, președinte Asociația Europeană pentru Istoria Medicinei, Medic specialist in psihiatrie.
*Psihiatrul Gabriel Diaconu este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, fost cercetător la McGill Group for Suicide Studies și la Universitatea Québec din Montreal. Are experiență de jurnalist, iar în prezent este Director Medical la Centrul de Psihiatrie și Psihoterapie MindCare
Discuția este moderată de: Aurel Marin - Doctor și jurnalist de știință
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Și dacă tot sunteți în Librăriile Humanitas nu uitați că, pe perioada festivalului, cărțile de știință au promoții speciale.