Poti minca la infinit dintr-o ciocolatta Aparent, da! Tai intr-un anume fel placa de ciocolata, maninci un patratel, apoi rearanjezi ce a mai ramas. Surpriza! Obtii din nou placa de la care ai plecat!
Vrajitorie? Nu! Este vorba de paradoxul Banach–Tarski si, bineinteles, de puterea surprinzatoare a matematicii...
Daca vrei sa vezi cum arata operatia in realitate si care este explicatia din spatele paradoxului te invitam la o intalnire cu echipa de animatori de stiinta a Laboratorului Imaginatiei din Poznan si cu ciocolata Kandia.
Veniti la Bucuresti cu ocazia Bucharest Science Festival 2018, echipa din Polonia va prezenta la Noaptea Cercetatorilor Europeni multe alte trucuri matematice surprinzatoare. In afara de paradoxul Banach-Tarski, Laboratorium Wyobra?ni a mai pregatit si alte ateliere:
Metode rapide de calcul mental
Daca inelegi proprietatile numerelor calculele sint mult mai usoare decit te-ai fi asteptat! Cu ajutorul metodelor prezentate, vizitatorii vor reusi sa calculeze rapid, poate chiar mai repede decit daca ar folosi un calculator:
Tabla inmultirii pe degete
Inmultirea grafica in scris
Impartirea rapida cu 5.
Cit de rapid este calculatorul?
Calculatoarele au o putere de calcul din ce in ce mai mare, dar aceasta nu merge mereu mina in mina cu scurtarea timpului de efectuare a operatiilor.
Cifrurile si criptarea
Vizitatorii vor putea invata metode simple de criptare care permit abordarea unor aspecte legate de criptografie.
Metode simple de criptare a textului
O modalitate simpla de a genera parole greu de spart
Participarea echipei din Poznan se datoreaza sprijinului acordat de Institutul Polonez din Bucuresti.
Noaptea Cercetatorilor Europeni este un eveniment partener al Bucharest Science Festival.