Ia legătura cu noi

Noaptea cercetătorilor la Muzeul National…

Noaptea cercetătorilor la Muzeul National de Geologie

Noaptea cercetătorilor la Muzeul National de Geologie
Noaptea cercetătorilor la Muzeul National de Geologie
Noaptea cercetătorilor la Muzeul National de Geologie
Noaptea cercetătorilor la Muzeul National de Geologie
Noaptea cercetătorilor la Muzeul National de Geologie
Detalii eveniment:

Cu ce se ocupă, de fapt, cercetătorii? Care este impactul muncii lor asupra vieţii noastre de zi cu zi?

Participă la evenimentele organizate cu prilejul Nopţii Cercetătorilor şi află cum Ştiinţa ne ajută să trăim într-o societate mai bună. Experimente, demonstraţii, vizite în laboratoare îţi vor permite să arunci o privire asupra unei lumi fascinante atît pentru copii cît şi pentru adulţi.

15.00 - 16.00

LOGIC - GEO - LOGIC - Dezastrele Naturale - Fascinaţia pericolului

Participă la dezbatere:

Roxana Bojariu - climatolog, Administraţia Naţională de Meteorologie

Cercetători de la Institutul de Fizică a Pămîntului, Institutul Geologic şi membri ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

16.00- 22.00

Noaptea Cercetătorilor Europeni

Ca în fiecare an, Noaptea Cercetătorilor vă oferă posibilitatea de a vă întîlni cu oameni de ştiinţă din institute şi universităţi şi de a le descoperi preocupările şi realizările. Echipele participante la eveniment vă vor astepta cu experimente şi demonstraţii care să ilustreze cercetările pe care le desfăşoară.

Participă specialişti din Muzeul de Geologie, Institutul Geologic al României, Facultatea de Fizică, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Institutul de Fizică a Pămîntului, Institutul de științe Spațiale. Lista se va extinde pe măsură ce vor confirma şi alte institute.

Cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, anul acesta va participa la eveniment şi o echipă de animatori de la Centrul de Ştiinţă Experyment din Gdynia, Polonia, specializaţi în comunicarea conceptelor ştiinţifice prin intermediul demonstraţiilor practice.

Special pentru Noaptea Cercetătorilor, Muzeul de Geologie a pregătit un exponat neobişnuit ce nu face parte din expoziţia permanentă, un amonit de mari dimensiuni descoperit în Bazinul Dîmbovicioara – Rucăr.

Amoniţii din genul Parapuzosia au trăit în oceane în Cretacicul Superior (în urmă cu aproximativ 70-100 de milioane de ani). Cu un diametru ce putea să ajungă şi la 3 m, erau carnivori şi se propulsau cu viteză folosind jeturi de apă.

 

Dintre experimentele la care puteti asista:

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” -     ELI-NP vor afla despre cel mai puternic laser din lume și vor reuși să înțeleagă câteva aplicații ale fizicii nucleare în medicină, prin proiectul “Cărămizi de legătură”, proiect realizat în parteneriat cu specialiăti de la Universitatea din York;
Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației cum să construiască un microscop optic pentru vizualizarea micro-organismelor din apă, vor juca „șah cu laser”, vor afla cum funcționează un laser de mare putere și un sistem fotovoltaic, vor putea testa cât de sigur este propriul pointer laser.
informații și răspunsuri la întrebări despre cutremure: „Ce este un cutremur?”, „Cum vibrează clădirile la cutremur?”, despre cum se poate utiliza Seismologia ca instrument de educare și informare asupra riscul seismic vor primi la standul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului
alături de cercetătorii de la Institutul de științe Spațiale vor putea face observații diurne și nocturne cu ajutorul unui telescop și vor afla mai multe despre proiecte de cercetare stiintifica, proiectare si dezvoltare de tehnologii spațiale, cu prezentarea în detaliu a două experimente internaționale de anvergură în domeniul fizicii energiilor înalte și astrofizicii: Observatorul Pierre Auger (Argentina) și ALICE-LHC (CERN);
vor „cânta” la fructe/legume, vor „desena” folosind sare de bucătărie la standul Institutului de Fizică Atomică;
despre efectul magnetic al curentului electric, emisferele Magdeburg, inducția electromagnetică, și alte experimente interesante vor înțelege mai multe alături de reprezentanții Facultății de Fizică.
Accesul este liber. Pe durata Nopţii Cercetătorilor vizitarea Muzeului National de Geologie este gratuită.

Evenimentul se adresează publicului de toate vîrstele. (elevi, studenti insotiti de profesori sau singuri, parinti cu copii, adulti pasionati de stiinta)

Nu este nevoie de programare si puteti sa va alaturati evenimentelor oricand pe parcursului programului.

Ultima intrare: 21.00

Noaptea Cercetătorilor se desfăşoară simultan în sute de oraşe din întreaga Europă. Detalii despre evenimentele din România găsiţi aici.

Partenerii evenimentului
Facultatea de fizica - Universitatea Bucuresti
Institutul de Fizica Atomica
Institutul de Științe Spațiale
Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului
Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara
Muzeul Geologic Național
Fii la curent cu evenimentele festivalului!

Abonează-te la newsletter