Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” va invita sa participati la Noaptea Cercetatorilor.
Participarea la eveniment este gratuita si nu necesita programare. Puteti veni la orice ora in intervalul desfasurarii evenimentului. Ultima intrare este la ora 21.00
Se vor desfasura urmatoarele activitati:
Zoologia – pasiunea mea - Micul explorator si prietenii sai cu multe picioare.
Vineri seara, la editia din 2017 a Noptii Cercetatorilor veti avea deosebita placere de a-l cunoaste pe foarte tanarul naturalist, George Popovici! Prieten al Muzeului Antipa de ani buni, George este un ambasador nepretuit pentru vietati mai putin indragite de publicul larg. Cu siguranta, dupa o seara petrecuta in compania savantelor sale explicatii si patrunsi de pasiunea cu care le studiaza, le veti privi cu alti ochi pe scolopendre si pe alte rude apropiate ale lor!
Bratari cu mesaj genetic - Dr. Oana Paula Popa, Alberto Martinez Gandara, Ana Stratan (voluntar)
4 litere voioase de vei sti sa potrivesti,
Vei obtine de indata o secventa colorata:
De cangur sau suricata!
Vom realiza impreuna bratari ADN prin aranjarea unor margele colorate, corespunzatoare nucleotidelor din structura unica a ADN, pe baza principiului complementaritatii bazelor azotate, pentru unele dintre animalele preferate.
Savanti in bucatarie - Andrei Stefan, Andreea Brezeanu, Christian Cozma
Te-ai gandit vreo data ca tot ceea ce mananci contine ADN si gene sau ca poti vedea cu ochiul liber moleculele ADN din farfurie? Vino vineri la Muzeul Antipa si impreuna vom realiza, intr-un mod cat se poate de savant, experimente folosind cele mai comune ustensile si ingrediente din bucatarie pentru a extrage ADN din fructe precum capsuni, banane si kiwi!
Electroforeza acizilor nucleici – licurici de ADN in lumina UV - Alexandra Popa
Vineri seara, cu ocazia Noptii Cercetatorilor, o mica parte din laboratorul de biologie moleculara se muta in holul Muzeului! Va invitam sa asistati la o demonstratie a tehnicii de electroforeza a acizilor nucleici, aplicatie intens utilizata in studiile de genetica! Nu va ganditi ca vom observa binecunoscutele insecte, ci doar fragmente de ADN stralucind in lumina UV, asemenea unor licurici!
Muzeul si fauna urbana - Dr. Angela Petrescu
Urbanizarea este unul dintre cele mai rapide si agresive procese care se desfasoara in zilele noastre. In goana dupa acumularea de bunuri materiale, omul modern distruge ecosisteme si habitate care pana mai ieri erau ocupate de animalele salbatice. Cu timpul, noile ecosisteme antropice saracite de elemente biologice dar stabilizate, sunt ocupate incet dar sigur de speciile pe care le numim sinantrope. Cercetatorii, in buna parte, considera ca orasele nu ofera un loc bun de studiu si de aceea ignora acest domeniu. Cu toate acestea, sub ochii nostri, zi de zi ii duc viata “la vedere” sau „la intuneric” milioane de fiinte, care impart cu noi, fara sa stim, resursele mediului. Va adresam invitatia de a calatori cu noi printre neamurile si triburile fiintelor care, de-a lungul timpului au descoperit si au preferat apropierea si traiul in preajma omului. Va asiguram ca nu sunt putine! Va asteptam sa va impartim cine sunt vecinii dumneavostra necunoscuti si necuvantatori.
Intilnire cu creaturile din penajul pasarilor - Dr. Cristina Constantinescu, Dr. Gabriel Chisamera, Dr. Costica Adam
Pana unei pasari intrece in complexitate blana mamiferelor si solzii reptilelor. Poti sa si-o imaginezi ca pe un mic arbore. Penajul complet alcatuieste o mica padure, in care pielea pasarii este solul, micile pene sunt arbustii, iar penele mari sunt copacii inalti. Aceasta padure in miniatura adaposteste creaturi vii: unele mai mici, cum sunt acarienii de pene (arahnide mai mici de jumatatea unui milimetru), iar altele mai mari, cum sunt paduchii de pene (peste un milimetru ca dimensiune).
Intr-o scurta incursiune in microcosmosul unei pene, microscopul isi va arata cit de diverse sunt creaturile care o populeaza. Vom discuta despre cum se impaca gazdele-pasari cu parazitii pe care ii poarta, si de ce este important sa studiem aceasta relatie. Iti vom prezenta tehnicile moderne de studiu in teren si laborator, precum si rezultatele echipei noastre pornita pe urmele ectoparazitilor pasarilor de pe trei continente: Europa, Africa si Asia. Prin activitatile pe care le vom desfasura impreuna, vom descoperi urmatoarele: metodele de capturare a pasarilor si echipamentele folosite (inclusiv tehnica de montare a plaselor ornitologice); cum se identifica pasarile gazda; metode de colectare a parazitilor externi (ectoparaziti) ai pasarilor (acarieni si paduchi de pene); metode de conservare si preparare a acestor paraziti ai pasarilor; cum sunt examinati ectoparazitiii la microscop; cum se identifica speciile de acarieni si paduchi de pene.
Povestile animalelor cu carapace- crabi, crevete si cei care le studiaza - Dr. Iorgu Petrescu, Dr. Ana-Maria Petrescu
Oceanul, leagan al evolutiei speciilor de miliarde de ani, ne-a oferit numeroase observatii dintre cele mai neasteptate: crustacee gigant din abis cu forme ciudate, crustacee marunte ascunse in nisip, in recifele de corali sau printre brasele anemonelor, adaptate la cele mai variate conditii de viata si supuse la cele mai grele incercari in epoca actuala: la conditii de poluare, pescuit in exces, conditii de hrana redusa.
Cum pot fi transpuse aceste surprize oferite ochiului cercetatorului in povesti care sa ne capteze atentia si in acelasi timp sa ne faca sa realizam importanta acestui univers marunt, cum putem actiona in prezent astfel incit sa incetim procesul degradarii ecosistemelor acvatice, cit de importante sunt pentru viata noastra...la toate acestea vom gasi raspuns Trecind pragul Muzeului ”Grigore Antipa”.
Veti avea ocazia sa interactionati cu clestii mortali ai unor crustacee- vedeta ale restaurantelor moderne, sa descoperiti microscomosul unei picaturi de apa, cum se alcatuieste o colectie stiintifica si care sunt cele mai spectaculoase momente din viata unui carcinolog.
Insectele si colectiile de entomologie - coordonator Dr. Melanya Stan
De la colectarea din natura, insectele parcurg mai multe etape pina sa intre intr-o colectie stiintifica de entomologie. Cercetatorii sunt cei care, pe linga colectarea materialului entomologic, asigura determinarea / identificarea insectelor la nivel de specie, in timp ce prepararea, etichetarea si introducerea exemplarelor determinate in colectii sunt responsabilitatea conservatorilor. Daca sunteti pasionati de insecte si doriti sa aflati mai multe despre cum le puteti pastra va asteptam la “Noaptea cercetatorilor”, la Sala Insectelor.
O scurta incursiune in lumea scarabeidelor - Andreea Draghici
Cu o colectie in plina dezvoltare, muzeul detine cca. 20.000 exemplare de coleoptere scarabeide. Putin cunoscute publicului larg, scarabeidele fascineaza prin colorit, ornamentatii, dimensiuni, dar si prin modul lor de viata divers. Impreuna vom putea descoperi, privind prin lupa binocularului, caractere de morfologie externa foarte importante in identificarea la nivel de specie si vom afla pasii in organizarea unei colectii stiintifice.
Curiozitati din lumea lepidopterelor si metode inedite de capturare a acestora - Dr. Mihai Stanescu
Publicul interesat va avea posibilitatea sa vada citeva dintre cutiile in care este aranjata colectia stiintifica de lepidoptere a Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, o portiune infima, dar diversa din patrimoniul muzeului nostru. Colectiile muzeului bucurestean documenteaza atit fauna Romaniei cit si fauna unor regiuni extrem de indepartate de zona geografica a tarii noastre. Exemplarele riguros preparate sunt etichetate si aranjate in cutii de colectie, astfel incit materialul sa fie cit mai lesne accesibil, iar informatia asociata exemplarelor din colectie sa fie usor disponibila.
Cu toate ca modul de realizare si materialele folosite nu s-au schimbat aproape deloc in ultimul secol, cutiile de colectie special construite pentru a adaposti o colectie entomologica permit simultan observarea si studierea materialului, dar si protejarea si conservarea exemplarelor. Pentru colectarea unor specii de lepidoptere se folosesc atit deja cunoscutul fileu entomologic, cit si capcane cu feromoni; acestea din urma sunt extrem de eficiente, dar si deosebit de selective, permitind colectarea a numeroase exemplare dintr-o singura specie sau a exemplarelor care apartin unor specii extrem de strins inrudite.
Taxidermia si dezvoltarea colectiilor de stiintele naturii - Radu Pana
Un rol important in dezvoltarea colectiilor de stiintele naturii (mai ales cele de vertebrate) il are activitatea de taxidermie. Daca cercetatorii sunt cei care aduc din teren materiale biologice intr-o stare mai buna sau mai putin buna, taxidermistul este cel care prin tehnicile de specialitate “da viata” multor animale prin piesele naturalizat-montate, cea mai mare parte prezente in expozitie. Alte preparate, precum balgurile, scheletele, craniile, blanurile, pieile sunt tot rezultat al activitatii taxidermistului, ele imbogatind colectiile muzeului - dovezi ale existentei speciilor intr-un anumit loc la un moment dat.
Participarea la eveniment este gratuita si nu necesita programare. Puteti veni la orice ora in intervalul desfasurarii evenimentului. Ultima intrare este la ora 21.00