Putine teme pot declansa dezbateri atit de aprinse ca ingineria genetica. Profitand de lipsa de educatie stiintifica a publicului, presa tabloida si filmele de serie B au creat o adevarata psihoza in jurul acestui subiect, notiuni precum "mutant" sau "clona" capatind o aura sinistra. Intr-adevar, este mai usor sa insamintezi frica, decit stiinta.
"Food Evolution", in regia lui Scott Hamilton Kennedy (nominalizat la Premiul Oscar pentru documentarul The Garden) si avindu-l drept prezentator pe Neil deGrasse Tyson, face apel la stiinta si pune in discutie ideile preconcepute despre organismele modificate genetic.
In documentar, experti, activisti, cercetatori si fermieri isi gasesc locul in dezbatere in incercarea de a face lumina intr-un domeniu in care se impletesc stiinta si ideologia, politica si afacerile.
"Cind rezultatele sint reproductibile si validate - acesta este adevarul obiectiv, stiintific. Acesta este tipul de adevar pe care oamenii ar trebui sa-si bazeze legislatia. Atunci cind legile nu mai sint ancorate in adevaruri obiective, este inceputul sfirsitului pentru democratia informata." - Neil deGrasse Tyson
Lansat pe 23 iunie în Statele Unite, documentarul a fost remarcat pentru corectitudine si echilibru. "Pe un ton echilibrat, respectind oponentii, dar insistind pe dovezi, 'Food Evolution' enunta un adevar inconfortabil pentru fanii bio: intr-o lume in cautare disperata de hrana sigura si sustenabila, organismele modificate genetic se pot dovedi o forta a binelui" (The New York Times)
Cu ocazia European Biotech Week, veti avea posibilitatea sa vedeti documentarul Food Evolution si sa purtati o discutie prin Skype cu scenaristul si producatorul lui, Trace Sheehan.
Proiectia filmului va fi urmata de o dezbatere la care va participa Dr. Frank Shotkoski, specializat in managementul proiectelor de biotehnologie, in dialog cu Corina Negrea, jurnalist de stiinta la Radio Romania Cultural.
Cu o experienta de peste 25 de ani in aplicarea biotehnologiilor atit in medicina cit si in agricultura, Frank a condus pina de curind Agriculture Biotechnology Support Project II de la Cornell University, proiect ce a sprijinit dezvoltarea si comercializarea, in conditii de siguranta si eficacitate, a culturilor agricole imbunatatite prin inginerie genetica.
Inainte de a se concentra pe aplicatiile agricole ale biotehnologiilor, Dr. Shotkoski a lucrat ca cercetator in cadrul Departamentului de Genetica Medicala a Universitatii din Washington unde a studiat folosirea terapiilor genetice pentru tratamentul diferitelor boli hematopoietice ca anemia falciforma sau beta talasemia.
Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizica la Universitatea din Bucuresti, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experienta de peste douazeci de ani in jurnalismul de stiinta si a realizat mii de interviuri cu cercetatori romani si straini. Din 1998, este corespondentul Radio Romania la Stockholm la „Saptamina Nobel". A fost bursiera a citorva dintre cele mai prestigioase institutii, universitati si programe de pregatire dedicate jurnalistilor de stiinta din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.
Informatii importante:
Discutiile vor avea loc in engleza.
Intrarea este libera, dar se va face insa in limita locurilor disponibile si locatia isi rezerva drepturile de a opri intrarea spectatorilor pentru a asigura siguranta desfasurarii evenimentului.