Aceste mamifere zburătoare se orientează folosind ultrasunetele, o adaptare numită ecolocație. Cu ajutorul lor pot comunica, captura hrană și se pot orienta în mediul înconjurător. În zona temperată, liliecii sunt insectivori și consumă cantități ridicate de hrană, oferind servicii de mediu importante pentru om, precum reducerea cantității de insecticide aplicate în mediile urbane sau agricole.
Prezentare și proiecții video privind adaptările liliecilor, susținute de:
Dragoş Ştefan Măntoiu, de la Asociația Wilderness Research and Conservation și
medicul veterinar Ovidiu Roșu, de la Fundația "Visul Luanei", veți putea descoperi diversitatea ridicată a speciilor de lilieci din mediul urban
Locatia: sala Mediateca a Muzeului national de Istorie Naturala Grigore Antipa (19.00 - 20.00)
După finalizarea prezentărilor, veți putea asculta liliecii în curtea muzeului, folosind un detector de ultrasunete, dar veți putea observa și cum cercetătorii identifică teritoriul acestor animale în teren, prin intermediul unor antene radio.
Zona de observații nu a fost aleasa intamplator, pentru că în ultimii doi ani, echipa de oameni de stiinta încearcă să atragă liliecii din mediul urban, în adăposturi speciale, montate în curtea interioară a muzeului.
Împreună le putem verifica și observa dacă acestea au fost ocupate de către mamiferele zburătoare, fără riscul de a intra în păr, acest lucru fiind un mit.
Evenimentul se adreseaza tuturor celor interesati de lilieci. Copiii sunt bine veniti la orice varsta. Recomandarea noastra insa este sa fie 8+ ca sa poata intelege mai usor ce se intampla si sa aiba rabdare.
O parte din prezentare se va indrepta si spre pericolele ce pot fi aduse de lilieci si cum ne putem pazi de ele, in scopul unei informari corecte - parintii cu copii mici sau sensibili sunt rugati sa se ingrijeasca ei de acest aspect (sa le povesteasca de ce discursul se duce acolo sau sa iasa cu ei din sala).
Va puteti alatura evenimentului oricand, cu riscul de a nu avea imaginea completa.