Una dintre cele mai importante descoperiri ale ultimilor 100 de ani a fost intelegerea mecanismului prin care este transmisa informatia genetica, "cartea de bucate" ce contine toate retetele necesare construirii si functionarii unui organism viu.
In buna masura, ceea ce sintem depinde de ceea ce este inregistrat in aceasta "carte", o molecula complexa numita ADN (acid deoxiribonucleic). "Povestea" din "carte", este scrisa intr-un alfabet chimic ce foloseste 4 litere; mai precis, 4 molecule denumite adenina (prescurtat A), citozina (C), guanina (G) si timina (T).
Acest alfabet este comun pentru toate organismele vii, iar mesajul inregistrat in ADN-ul tau iti va influenta semnificativ viata, fie ca esti o bacterie sau un fluture, o varza sau un om.
ADN-ul poate parea misterios, dar printr-o procedura simpla, folosind citeva cunostinte de chimie si de biologie, putem sa-l extragem si sa-l punem in evidenta.
Prin atelierele de biochimie GeneEd, un program educational interactiv dezvoltat cu sprijinul Asociatiei AgroBiotechRom, urmarim sa stimulam interesul copiilor asupra stiintelor vietii.
&In perioada 27-29 septembrie, sub indrumarea studentilor de la Facultatea de Biotehnologii a USAMV, vom desfasura in scoli si licee ateliere practice de extragere a ADN-ului, insotite de scurte prelegeri despre bazele geneticii.
Atelierele sint gratuite, dar necesita programare prealabila.
Activitatile dureaza circa 60 min. Acestea se pot desfasura în sala de clasa sau, ideal, intr-un laborator de chimie sau de biologie.
Daca sinteti profesor si doriti sa gazduiti un atelier va rugam sacompletati formularul de inregistrare disponibil la https://goo.gl/forms/Snkgc3b9regql3ry1
Daca sinteti elev sau parinte si va doriti o astfel de activitate in scoala va rugam sa luati legatura cu un profesor de stiinte, cu dirigintele clasei sau cu conducerea unitatii scolare de care apartineti si sa le transmiteti formularul de inscriere.
Inscrierile se vor procesa in ordinea inregistrarii.