Care sint beneficiile explorarii spatiale? Cum ne ajuta sa ne extindem cunostintele depre lume? Cine sint oamenii care s-au aventurat in necunoscut? Pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari vino la conferinta privind explorarea spatiala, realizata in parteneriat cu Agentia Spatiala Europeana (European Space Agency - ESA), Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) si Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN).
In cadrul conferintei se vor aborda trei mari zone de interes:
- Care sint beneficiile directe ale explorarii spatiale? Cum ne imbunatateste viata de zi-cu-zi, aici pe Pamint?
- Cum contribuie astronomia, astrofizica si explorarea spatiului cosmic la progresul cunoasterii umane?
- Cine sint oamenii care s-au aventurat in necunoscut? Care sint povestile lor, care le sint visele, cum le arata viata?
Vorbitori:
dr. David Hilmers, astronaut NASA, veteran a 4 zboruri cu Naveta Spatiala
Robert Meisner, purtator de cuvint al ESA pentru programele de observare a Pamintului.
Andrei Dorobantu, IFIN
Dumitru Hasegan, ISS
Gina Isar, ISS
Vlad Popa, ISS
Lucia Popa, ISS
Ioana Stoica, Colegiul National Tudor Vianu
Conferinta se va desfasura in romana si engleza. Virsta recomandata: peste 14 ani.
Dr. David Hilmers, colonel (ret.) in armata americana, a participat in cei 12 ani in care a lucrat la NASA la patru misiuni cu Naveta Spatiala, acumulind peste 493 de ore de zbor in spatiu. Dupa ce s-a retras din Corpul Astronautilor, David a urmat cursurile Colegiului de Medicina Baylor din Texas, unde lucreaza in prezent ca profesor asociat in cadrul Centrului pentru Medicina Spatiala si al departamentului de Interne si Pediatrie. De asemeni, este implicat in multiple campanii de ajutor umanitar in tari precum Pakistan, Coreea de Nord, Botswana etc.
David si-a dorit sa revina pentru o vizita in Romania pentru a vizita Transilvania. El a mai fost in tara noastra la inceputul anilor 2000 cind a lucrat la Constanta, ocupindu-se de problema copiilor cu HIV.
Detalii despre el gasiti la http://en.wikipedia.org/wiki/David_C._Hilmers.
Institutul de stiinte Spatiale (ISS) din Magurele, Romania, dezvolta proiecte de cercetare stiintifica in domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor inalte, astrofizica si cosmologie, fizica plasmei spatiale, precum si activitati de cercetare aplicata, proiectare si dezvoltare de tehnologii spatiale. ISS s-a implicat in colaborari si parteneriate de renume national si international (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), in programul spatial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster si a colaborat cu NASA pentru primul experiment romanesc trimis pe Statia Spatiala Internationala. Mai multe detalii pe http://www.spacescience.ro