Ia legătura cu noi

Universul si Timpul

Universul si Timpul

Detalii eveniment:
  • Magia Realitatii
  • Librăria Humanitas de la Cișmigiu - vezi harta
    Bd. Elisabeta nr. 38 București
  • 27 Sep 2013
       19:00-21:00  

Scurta istorie a timpului

autor: Stephen Hawking

Nici o carte de stiinta nu s-a bucurat vreodata de popularitatea Scurtei istorii a timpului: timp de mai bine de patru ani s-a aflat pe lista de bestseller-uri din Sunday Times, mai mult decat orice alta carte. Explicatia acestui succes tine de natura intrebarilor pe care le pune aici Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari savanti contemporani, devenit, alaturi de Einstein, un simbol al stiintei: Cum s-a nascut universul? Este timpul reversibil? Este spatiul nemarginit? Exista alte dimensiuni spatiale, care scapa perceptiei noastre? Arta lui Hawking e de a gasi imagini intuitive, pregnante, prin care stimuleaza fantezia si curiozitatea oricarui cititor, fie ca este sau nu initiat in fizica fundamentala.

 

Peisajul cosmic. Teoria corzilor si iluzia unui plan inteligent

autor: Leonard Susskind

Pe masura ce intelegem tot mai bine universul nostru, suntem confruntati cu o intrebare tulburatoare: Cum se face ca legile naturii sunt atat de fin reglate incat sa permita existenta stelelor, a Pamantului si, in ultima instanta, a noastra? Pe de alta parte, teoria corzilor - care se presupune a fi explicatia ultima a fizicii – nu conduce la o singura solutie pentru legile naturii, ci la o bogatie inimaginabila de variante. De ce atatea posibilitati, cand primul gand al filozofilor si oamenilor de stiinta este ca existenta noastra e unic determinata?
Leonard Susskind raspunde la cele doua intrebari printr-o remarcabila schimbare de paradigma, una dintre cele mai profunde din intreaga istorie a stiintei: universul nostru nu e decat unul intre nemumarate altele, cuprinse intr-un megavers in care toate posibilitatile se realizeaza efectiv.

 

Marele plan

autori: Leonard Mlodinow si Stephen Hawking

In Marele plan, Stephen Hawking si Leonard Mlodinow iti confrunta cititorii cu unele dintre cele mai profunde si grave intrebari pe care si le pot pune oamenii: Cand si cum a aparut universul? De ce ne aflam aici? De ce exista ceva mai degraba decat nimic? Care este natura realitatii? De ce legile naturii sunt atat de fin reglate, incat sa permita aparitia unor fiinte ca noi? Este oare aparentul „mare plan“ al universului nostru dovada existentei unui creator, sau poate stiinta oferi o alta explicatie? Raspunsurile date aici de Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari savanti ai timpurilor noastre, si de Leonard Mlodinow, fizician si scenarist al serialului Star Trek, pornesc de la ideea ca universul nu are doar o singura istorie, ci toate istoriile sale posibile exista simultan – idee care ne schimba radical felul in care suntem obisnuiti sa privim lumea.

 

Universul elegant. Supercorzi, dimensiui ascuunse si cautarea teoriei ultime

autor: Brian Green

Visul dintotdeauna al fizicienilor a fost gasirea unei teorii ultime care sa explice toate fenomenele din univers intr-un cadru unitar si elegant. Pana de curand insa, microcosmosul (descris de mecanica cuantica) si macrocosmosul (descris de relativitatea generala) pareau imposibil de adus la un numitor comun. In ultimele decenii a aparut totusi un candidat redutabil la titlul de teorie ultima: teoria corzilor. Ea presupune o regandire radicala a notiunilor de spatiu, timp si particula, si chiar a ideilor pe care se intemeiaza cunoasterea stiintifica. Universul elegant e prima carte in limba romana care ofera o prezentare sistematica, limpede si intuitiva a teoriei corzilor. Brian Greene, el insusi fizician de varf cu contributii importante in domeniu, reuseste aici marea performanta de a face accesibile publicului larg, fara nici o pregatire stiintifica, cercetari de ultima ora si idei pe cat de abstracte, pe atat de tulburatoare ce par sa conduca spre teoria ultima. Nominalizata la premiul Pulitzer, Universul elegant este probabil cea mai citita carte de stiinta aparuta in anii din urma.

Big Bang

autor: Simon Singh

In 1992, satelitul COBE a trimis spre Pamant date legate de radiatia cosmica de fond, iar acestea au fost transformate in imagini ce au facut repede inconjurul lumii. Era cea mai veche marturie privind universul nostru, "semnatura lui Dumnezeu", care scotea in evidenta infime variatii ale densitatii materiei din universul timpuriu - germenii galaxiilor si stelelor, in ultima instanta semintele din care am aparut si noi. Aceasta descoperire, considerata una dintre cele mai mari din toate timpurile, venea sa certifice valabilitatea modelului big bang: universul nu e etern si imuabil, ci s-a nascut dintr-o explozie si se afla in expansiune. In Big Bang, Simon Singh scrie istoria ideilor si modelelor pe care ni le-am faurit despre univers, de la desprinderea stiintei de religie si mit pana in prezentul cercetarilor prin sateliti. Copernic, Galilei, Einstein, Hubble, Gamow sau Hoyle sunt personajele unei povesti pasionante la care participam si cu mintea, si cu sufletul. Insa dincolo de povestire, admirabil construita, in cartea lui Singh gasim analiza fina a insasi conditiei cunoasterii stiintifice.

Partenerii evenimentului
Editura Humanitas
Fii la curent cu evenimentele festivalului!

Abonează-te la newsletter