Vraji, fantome, telepatie, paranormal, medicina "alternativa" - sirul bazaconiilor in care pot crede oamenii pare nesfirsit. Chiar, de ce cred oamenii in bazaconii?
Va asteptam la o dezbatere despre Stiinta si Pseudostiinta animata de cercetatori si comunicatori de stiinta.
Invitati:
Acad. Octavian Popescu
Director al Institutului de Biologie al Academiei Romane
Corina Negrea
Realizator emisiuni de stiinta Radio Romania Cultural
Moderator: Vlad Zografi
Adevarul despre medicina alternativa
autori: Simon Singh, Edzard Ernst
„Cine are dreptate: criticul care afirma ca medicina alternativa e una cu vrajitoria, ori mama care lasa sanatatea pruncului ei pe seama medicinei alternative? Exista trei raspunsuri posibile:
1. Poate ca medicina alternativa este cu totul nefolositoare.
2. Poate ca medicina alternativa e cat se poate de eficient?.
3. Sau poate ca adevarul se afla undeva la mijloc?
Oricare ar fi raspunsul, am hotarat sa scriem aceasta carte pentru a ajunge la adevar. Cu toate ca au aparut deja multe carti care pretind ca va spun adevarul despre medicina alternativa, suntem convinsi ca lucrarea noastra ofera un nivel fara precedent de rigurozitate, autoritate si independenta. Suntem, amandoi, oameni de stiinta cu experienta, sa incat vom examina diferitele terapii alternative cu cea mai mare atentie.
In plus, nici unul dintre noi nu a lucrat pentru vreo companie farmaceutica si nici n-a tras vreodata foloase de pe urma sectorului „sanatatii naturale" - putem spune cu mana pe inima ca singura noastra motivatie este aflarea adevarului.“ (Simon SINGH, Edzard ERNST)
De ce cred oamenii in bazaconii
autor: Micheal Shermer
La 150 de ani de la aparitia Originii speciilor si dupa nenumarate confirmari aduse de genetica, exista inca destui oameni care nu cred in evolutionism. In ciuda tuturor dovezilor privind Holocaustul, apar voci care il neaga. Altii sustin ca Aristotel si-ar fi copiat sistemul de gandire de la ipotetici filozofi africani. Multi oameni cred in parapsihologie sau ii inchipuie ca au fost rapiti de extraterestri. Psihoterapeuti prea increzatori in tehnici discutabile sadesc in mintile femeilor false amintiri – cu consecinte tragice. Un cosmolog isi inchipuie ca teoria lui poate demonstra existenta lui Dumnezeu. Cum apar toate aceste bazaconii? Ce anume din alcatuirea noastra favorizeaza superstitiile si prejudecatile? Ce ne intuneca ratiunea si de ce o luam razna? La aceste intrebari raspunde pe larg Michael Shermer, un istoric al stiintei cu studii de psihologie, scepticul numarul unu al Americii zilelor noastre. Iar rezultatul e o impecabil? lectie de gandire critica, necesara chiar si mintilor celor mai lucide, pentru ca, la urma urmei, pe toti ne pandesc bazaconiile.
Lectii de vrajitorie. Stiinta si paranormalul
autori: Georges Charpak, Henri Broch
Credeti ca astrele va influenteaza destinul? Credeti ca exista telepatie? Ca forta privirii poate indoi o sarma sau misca obiecte? Ca pentru coincidentele vietii de zi cu zi e nevoie de explicatii "mai profunde"? Adeptii paranormalului sunt gata sa va asigure ca la toate aceste intrebari raspunsul e da. Insa doi savanti -- Georges Charpak este laureat al Premiului Nobel pentru fizica, iar Henri Broch, intemeietorul unei discipline care se ocupa tocmai cu studiul stiintific al paranormalului -- s-au hotarat sa supuna aceste fenomene unui examen riguros. Rezultatul e un sir de lectii la capatul carora puteti pretinde cu toata indreptatirea titlul de "vrajitor", cel putin in fata celor care n-au citit cartea.
Lectiile de vrajitorie continua o directie a colectiei "Pasi peste granite", in care se inscriu Homo videns de Giovanni Sartori si stiinta Voodoo de Robert Park: vaccinarea impotriva infantilizarii si credulitatii. Cartea lui Charpak si Broch e o excelenta demonstratie de spirit critic, intr-o lume ahtiata dupa tot felul de false miracole ce prolifereaza cu complicitatea televiziunilor si a ziarelor de scandal.