Toate cercetările sociologice efectuate în ultimii ani arată că societatea românească se caracterizează printr-unul dintre cele mai mari deficite de cunoaștere științifică din Europa.
De exemplu, 80% dintre români nu stiu în cît timp Pamîntul face o revolutie în jurul Soarelui, 42% cred ca Soarele este cel care se învîrteste în jurul Pămîntului, iar 36% sînt creationisti! (STISOC 2010)
Implicatiile depasesc cu mult simplul interes academic. De la imposibilitatea intelegerii importantei vaccinării împotriva unor boli contagioase grave pîna la inadecvarea fortei de muncă la climatul economic actual, lipsa cronică de cunostinte stiintifice blochează dezvoltarea economică, afectează nivelul de trai al oamenilor și le amenință sănătatea și viața.
Cum s-a ajuns aici? Ce putem face pentru a depăți acest handicap?
Vor incerca să răspunda acestor intrebări oameni de știință, politicieni și reprezentanți ai societății civile.
Dezbaterea se va axa pe următoarele teme:
De ce este importantă "alfabetizarea" stiințifică la nivelul societății, cu exemplificări atît la nivel individual, cît și la nivel macro (economic, politic etc.)
Cum se poate îmbunătăți situația actuală pe diferite paliere:
politici educaționale
instituții de învățămînt
mass media
Participanții la dezbatere sînt:
Daniel Funeriu
Doctor in Chimie; Consilier Prezidenţial, Departamentul de Educaţie şi Cercetare, fost Ministru al Educatiei (2009-2012)
Dumitru Murariu
Doctor in Biologie, Membru corespondent al Academiei, Directorul General al Muzeului Antipa
Tincuţa Apăteanu
CEO si Fondator Asociatia EDUSFERA
Ferdinand Habsburg
Director și fondator Da Vinci Media GmbH
Moderator
Vlad Mixich, Jurnalist