Noaptea Cercetătorilor la Muzeul Antipa

Categoria: Experimente si Demonstratii

Parteneri:
Muzeul Naţional de Istorie Naturală Institutul Francez

Unde: Muzeul National de Istorie Naturala (vezi harta)

Sos. Kiseleff nr. 1
Bucuresti, sector 1

Programari:

Vineri 29 sep, 17:00 - 22:00

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită sa participați la Noaptea Cercetătorilor.

Participarea la eveniment este gratuită si nu necesita programare. Puteti veni la orice ora in intervalul desfasurarii evenimentului. Ultima intrare este la ora 21.00

Se vor desfășura următoarele activități:

 • Zoologia – pasiunea mea - Micul explorator și prietenii săi cu multe picioare.

Vineri seara, la ediția din 2017 a Nopții Cercetătorilor veți avea deosebita plăcere de a-l cunoaște pe foarte tânărul naturalist, George Popovici! Prieten al Muzeului Antipa de ani buni, George este un ambasador neprețuit pentru vietăți mai puțin îndrăgite de publicul larg. Cu siguranță, după o seara petrecută în compania savantelor sale explicații și pătrunși de pasiunea cu care le studiază, le veți privi cu alți ochi pe scolopendre și pe alte rude apropiate ale lor!

 

 • Brăţări cu mesaj genetic - Dr. Oana Paula Popa, Alberto Martínez Gándara, Ana Stratan (voluntar)

4 litere voioase de vei şti să potriveşti,

Vei obţine de îndată o secvenţă colorată:

De cangur sau suricată!

Vom realiza împreună brăţări ADN prin aranjarea unor mărgele colorate, corespunzătoare nucleotidelor din structura unică a ADN, pe baza principiului complementarităţii bazelor azotate, pentru unele dintre animalele preferate.

 

 • Savanți în bucătărie - Andrei Ștefan, Andreea Brezeanu, Christian Cozma

Te-ai gândit vreo dată că tot ceea ce mănânci conţine ADN şi gene sau că poţi vedea cu ochiul liber moleculele ADN din farfurie? Vino vineri la Muzeul Antipa şi împreună vom realiza, într-un mod cât se poate de savant, experimente folosind cele mai comune ustensile şi ingrediente din bucătărie pentru a extrage ADN din fructe precum căpşuni, banane şi kiwi!

 

 • Electroforeza acizilor nucleici – licurici de ADN în lumină UV - Alexandra Popa

Vineri seara, cu ocazia Nopții Cercetătorilor, o mică parte din laboratorul de biologie moleculară se mută în holul Muzeului! Vă invităm să asistaţi la o demonstraţie a tehnicii de electroforeză a acizilor nucleici, aplicație intens utilizată în studiile de genetică! Nu vă gândiţi că vom observa binecunoscutele insecte, ci doar fragmente de ADN strălucind în lumină UV, asemenea unor licurici!

 

 • Muzeul și fauna urbană - Dr. Angela Petrescu

Urbanizarea este unul dintre cele mai rapide și agresive procese care se desfășoară în zilele noastre. În goana după acumularea de bunuri materiale, omul modern distruge ecosisteme și habitate care până mai ieri erau ocupate de animalele sălbatice. Cu timpul, noile ecosisteme antropice săracite de elemente biologice dar stabilizate, sunt ocupate încet dar sigur de speciile pe care le numim sinantrope. Cercetătorii, în bună parte, consideră că orașele nu oferă un loc bun de studiu și de aceea ignoră acest domeniu. Cu toate acestea, sub ochii noștri, zi de zi își duc viața “la vedere” sau „la întuneric” milioane de ființe, care împart cu noi, fără să știm, resursele mediului. Vă adresăm invitația de a călători cu noi printre neamurile și triburile ființelor care, de-a lungul timpului au descoperit și au preferat apropierea și traiul în preajma omului. Vă asigurăm că nu sunt puține! Vă așteptăm să vă împărtășim cine sunt vecinii dumneavostră necunoscuți și necuvântători.

 

 • Întâlnire cu creaturile din penajul păsărilor - Dr. Cristina Constantinescu, Dr. Gabriel Chișamera, Dr. Costică Adam

Pana unei păsări întrece în complexitate blana mamiferelor și solzii reptilelor. Poți să ți-o imaginezi ca pe un mic arbore. Penajul complet alcătuiește o mică pădure, în care pielea păsării este solul, micile pene sunt arbuștii, iar penele mari sunt copacii înalți. Această pădure în miniatură adăpostește creaturi vii: unele mai mici, cum sunt acarienii de pene (arahnide mai mici de jumătatea unui milimetru), iar altele mai mari, cum sunt păduchii de pene (peste un milimetru ca dimensiune).

Într-o scurtă incursiune în microcosmosul unei pene, microscopul îți va arăta cât de diverse sunt creaturile care o populează. Vom discuta despre cum se împacă gazdele-păsări cu paraziții pe care îi poartă, și de ce este important să studiem această relație. Îți vom prezenta tehnicile moderne de studiu în teren și laborator, precum și rezultatele echipei noastre pornită pe urmele ectoparaziților păsărilor de pe trei continente: Europa, Africa și Asia. Prin activitățile pe care le vom desfășura împreună, vom descoperi următoarele: metodele de capturare a păsărilor și echipamentele folosite (inclusiv tehnica de montare a plaselor ornitologice); cum se identifică păsările gazdă; metode de colectare a paraziților externi (ectoparaziți) ai păsărilor (acarieni și păduchi de pene); metode de conservare și preparare a acestor paraziți ai păsărilor; cum sunt examinați ectoparazițiii la microscop; cum se identifică speciile de acarieni și păduchi de pene.

 

 • Poveștile animalelor cu carapace- crabi, crevete și cei care le studiază - Dr. Iorgu Petrescu, Dr. Ana-Maria Petrescu

Oceanul, leagăn al evoluției speciilor de miliarde de ani, ne-a oferit numeroase observații dintre cele mai neașteptate: crustacee gigant din abis cu forme ciudate, crustacee mărunte ascunse în nisip, în recifele de corali sau printre brațele anemonelor, adaptate la cele mai variate condiții de viață și supuse la cele mai grele încercări în epoca actuală: la condiții de poluare, pescuit în exces, condiții de hrană redusă.

Cum pot fi transpuse aceste surprize oferite ochiului cercetătorului în povești care să ne capteze atenția și în același timp să ne facă sa realizăm importanța acestui univers mărunt, cum putem acționa în prezent astfel  încât să încetim procesul degradării ecosistemelor acvatice, cât de importante sunt pentru viata noastră...la toate acestea vom găsi răspuns Trecând pragul Muzeului ”Grigore Antipa”.

Veți avea ocazia să interacționați cu cleștii mortali ai unor crustacee- vedetă ale restaurantelor moderne, să descoperiți microscomosul unei picături de apă, cum se alcătuiește o colecție științifică și care sunt cele mai spectaculoase momente din viața unui carcinolog.

 

 

 •  Insectele și colecțiile de entomologie - coordonator Dr. Melanya Stan

De la colectarea din natură, insectele parcurg mai multe etape până să intre într-o colecție științifică de entomologie. Cercetătorii sunt cei care, pe lângă colectarea materialului entomologic, asigură determinarea / identificarea insectelor la nivel de specie, în timp ce prepararea, etichetarea și introducerea exemplarelor determinate în colecții sunt responsabilitatea conservatorilor. Dacă sunteți pasionați de insecte și doriți să aflați mai multe despre cum le puteți păstra vă așteptăm la “Noaptea cercetătorilor”, la Sala Insectelor.

 

 • O scurtă incursiune în lumea scarabeidelor - Andreea Drăghici

Cu o colecție în plină dezvoltare, muzeul deține cca. 20.000 exemplare de coleoptere scarabeide. Puțin cunoscute publicului larg, scarabeidele fascinează prin colorit, ornamentații, dimensiuni, dar și prin modul lor de viață divers. Împreună vom putea descoperi, privind prin lupa binocularului, caractere de morfologie externă foarte importante în identificarea la nivel de specie și vom afla pașii în organizarea unei colecții științifice.

 

 • Curiozități din lumea lepidopterelor și metode inedite de capturare a acestora - Dr. Mihai Stănescu

Publicul interesat va avea posibilitatea să vadă câteva dintre cutiile în care este aranjată colecția științifică de lepidoptere a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, o porțiune infimă, dar diversă din patrimoniul muzeului nostru. Colecțiile muzeului bucureștean documentează atât fauna României cât și fauna unor regiuni extrem de îndepărtate de zona geografică a țării noastre. Exemplarele riguros preparate sunt etichetate și aranjate în cutii de colecție, astfel încât materialul să fie cât mai lesne accesibil, iar informația asociată exemplarelor din colecție să fie ușor disponibilă.

Cu toate că modul de realizare și materialele folosite nu s-au schimbat aproape deloc în ultimul secol, cutiile de colecție special construite pentru a adăposti o colecție entomologică permit simultan observarea și studierea materialului, dar și protejarea și conservarea exemplarelor. Pentru colectarea unor specii de lepidoptere se folosesc atât deja cunoscutul fileu entomologic, cât și capcane cu feromoni; acestea din urmă sunt extrem de eficiente, dar și deosebit de selective, permițând colectarea a numeroase exemplare dintr-o singură specie sau a exemplarelor care aparțin unor specii extrem de strâns înrudite.

 

 • Taxidermia și dezvoltarea colecțiilor de științele naturii - Radu Pană

Un rol important în dezvoltarea colecțiilor de științele naturii (mai ales cele de vertebrate) îl are activitatea de taxidermie. Dacă cercetătorii sunt cei care aduc din teren materiale biologice într-o stare mai bună sau mai puțin bună, taxidermistul este cel care prin tehnicile de specialitate “dă viață” multor animale prin piesele naturalizat-montate, cea mai mare parte prezente în expoziție. Alte preparate, precum balgurile, scheletele, craniile, blănurile, pieile sunt tot rezultat al activității taxidermistului, ele îmbogățind colecțiile muzeului - dovezi ale existenței speciilor într-un anumit loc la un moment dat.

Participarea la eveniment este gratuită si nu necesita programare. Puteti veni la orice ora in intervalul desfasurarii evenimentului. Ultima intrare este la ora 21.00