Educaţia ştiinţifică în perspectiva profilului psihologic al românilor

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Parteneri:
Editura Humanitas Radio România Cultural

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Simbata 30 sep, 17:00 - 19:00

UPDATE: Din cauza agendei încărcate, Prof. Daniel David va participa la discuţie prin Skype!

Stocul public de cunoaştere ştiinţifică din România contemporană relevă un deficit ştiinţific accentuat: aproximativ 80% din populaţie nu dispune de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ; de asemenea, aproximativ 80% dintre români nu ştiu cum este aplicată metoda experimentală de cercetare şi operează precar cu probabilităţile. În context european, românii sînt mai puţin "alfabetizaţi" din punct de vedere ştiinţific. Deficitul cognitiv-ştiinţific al publicului român este unul dintre cele mai mari din Europa. Conform datelor Eurobarometrului special 224, România se află pe locul 24 din 29 de ţări europene (EU29), în ceea ce priveşte nivelul cunoaşterii ştiinţifice a publicului.

Am citat din concluziile studiului "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării" (STISOC 2010). Dincolo de analizele academice vedem consecinţele aceastei situaţii în viaţa de zi cu zi: respingerea vaccinării, a ingineriei genetice, a energiei nucleare.

În paralel pseudoştiinţa este în floare, ajungîndu-se inclusiv la "performanţe" precum prezenţa unui astrolog (!) în studiourile televiziunii publice pentru a comenta o eclipsă de soare!

Psihologul Daniel David, autorul studiului "Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Românilor", va dialoga cu Corina Negrea, jurnalist de ştiinţă la Radio România Cultural. despre modul în care trăsăturile psihologice ale românilor încurajează sau, dimpotrivă, se opun unei educaţii ştiinţifice adecvate.

Prof. univ. dr. Daniel David este Şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai şi conduce Clinica Universitară de Psihologie "Babeş-Bolyai – PsyTech".

Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică la Universitatea din Bucureşti, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Are o experienţă de peste douăzeci de ani în jurnalismul de ştiinţă şi a realizat mii de interviuri cu cercetători români şi străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămîna Nobel". A fost bursieră a cîtorva dintre cele mai prestigioase instituţii, universităţi şi programe de pregătire dedicate jurnaliştilor de ştiinţă din lume: EICOS – Martinsried, Germania; Knight Fellowships – Stanford University, SUA; FACS – Caltech, Pasadena, SUA etc.

Intrarea este libera, dar  se va face insa in limita locurilor disponibile si locatia isi rezerva drepturile de a opri intrarea spectatorilor pentru a asigura siguranta desfasurarii evenimentului.