X-factorul Fizicii Moderne! De la găurile negre la călătoriile interstelare?

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas

Unde: Librăria Humanitas Kretzulescu (vezi harta)

Calea Victoriei 45-47, Bucuresti

Programari:

Vineri 30 sep, 19:00 - 21:00

Există monştri în Univers? Sînt periculoşi?

O întrebare bizară, la care însă fizică modernă încearcă să răspundă. Găurile negre sînt adevăraţi monştri care ar putea reprezenta un pericol extrem sau, dimpotrivă, o poartă spre un alt Univers, pentru cine s-ar aventura să pătrundă în interiorul acestora. Chiar şi în centrul galaxiei noastre se găseşte o gaură neagră enormă, cu masa de cîteva milioane de ori cea a Soarelui.

Ce ascunde aceasta? Cum se formează şi ce-ar putea fi în interiorul unei găuri negre? La aceste întrebări caută să răspundă fizica modernă, iar Cătălina Curceanu, cercetător principal la Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN (Italia) şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară IFIN-HH din Bucureşti (România) vă va povesti despre aceste misterioase obiecte, care “înghit” tot ceea ce se apropie prea mult de ele, trecînd de la teoria lui Einstein la ideile cele mai noi, fascinante şi promiţătoare din fizica modernă.

În timp, vom găsi răspunsul, dar este însă nevoie de un X Factor, de talent şi de multă muncă pentru a reuşi, iar tinerii visători sînt invitaţi să participe la această minunată aventură.

În fiecare an, Institutul Australian de Fizică alege un eminent cercetător pentru programul de prelegeri Women in Physics, iar titularul din acest an a fost Cătălina.

Ea şi-a început cariera studiind fizica nucleară la Universitatea din Bucureşti, apoi a urmat un doctorat la CERN. În prezent coordonează un grup de aproximativ 20 de cercetători specializaţi în fizică nucleară şi hadronică la Laboratorul din Frascati, Italia.


Recomandare: Poate vă interesează şi Viaţa pe Marte şi Pămînt: similitudini şi evoluţie