Noile ţărmuri: Luna, Marte şi asteroizii

Categoria: Magia Realitatii

Parteneri:
Editura Humanitas European Space Agency

Unde: Libraria Humanitas de la Cismigiu (vezi harta)

Bd. Elisabeta nr. 38
Bucuresti

Programari:

Miercuri 28 sep, 18:30 - 20:30

Am apărut şi am evoluat de-a lungul a milioane de ani în Africa, apoi am făcut un prim pas în afara acestui continet. Întîi am colonizat Europa şi Asia, apoi, treptat, am ajuns în Americi, în Oceania şi în Australia. Am învăţat să străbatem oceanele şi să zburăm; am mers mereu mai departe, spre noi orizonturi.

Succesul Omului ca specie a depins întotdeauna de inteligenţă, de capacitatea sa de adaptare, de curiozitate, de dorinţa de a explora. Fiecare nouă descoperire, fiecare nou ţărm atins ne-au multiplicat cunoştinţele şi ne-au îndemnat să mergem înainte.

A sosit momentul pentru următoarea aventură: colonizarea Sistemului Solar. Acum ne îndreptăm privirile către Luna şi Marte, către centura de asteroizi sau către sateliţii lui Jupiter; tot atîtea trepte spre nemărginire.

În următorul deceniu, Staţia Spaţială Internaţională, acest extraordinar avanpost al umanităţii în spaţiu, se va apropia de sfîrşitul perioadei de utilizare - primele elemente au fost lansate cu aproape 20 de ani în urmă, iar toate marile agenţii spaţiale ale lumii au început discuţii despre următorul pas; poate vom construi o baza lunară sau o staţie orbitală în jurului lui Marte; poate ne vom îndrepta spre asteroizi...

Care este viziunea Agenţiei Spaţiale Europene (European Space Agency - ESA), din care face parte şi România? Cum ar putea fi înfiinţată o bază marţiană sau un Moon Village? Ce opţiuni avem pentru a scădea costurile de lansare? Rachete reutilizabile sau ascesoare spaţiale?

La toate aceste întrebări va încerca să schiţeze un răspuns dr. Markus Landgraf, ESA Architecture Analyst, invitat de onoare la Bucharest Science Festival 2016.

Markus a studiat fizica energiilor înalte la Universitatea de tehnologie din Darmstadt, apoi a obţinut un doctorat în cosmofizică din partea Institutului Max Planck pentru fizică nucleară din Heidelberg; din anul 2000 lucrează în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene.

Interesat de o gamă largă de subiecte, de la proprietăţile prafului interstelar la noi tehnologii care să ne deschidă drumul spre spaţiu, în prezent conduce un program de studii privind misiunile internaţionale de explorare lunară.

Informaţii importante:

Discuţiile vor avea loc în engleză.


Recomandare: Poate vă interesează şi Radiaţia cosmică şi călătoriile spaţiale